16.8 C
Budapest
2021. október 20. szerda

Így él Darnyi Tamás 27 évvel a visszavonulása után

Darnyi Tamás  az 1988. évi szöuli és az 1992. évi barcelonai olimpián is olimpiai bajnoki címet szerzett 200 és 400 méteres vegyesúszásban. Négy aranyérmével máig ő a legeredményesebb magyar férfi úszó olimpikon. Ezek mellett négyszer nyert világbajnoki, nyolcszor Európa-bajnoki címet.

Saját világrekordjait döntögette

Darnyi Tamásra túlzás nélkül illik az élő legenda kifejezés: a négyszeres olimpiai bajnok magyar úszó aktív éveiben olyan rekordokat állított fel, amire a mai napig emlékszik az egész világ. A sportoló az első igazán nagy sikerét 1982-ben érte el, amikor serdülőként megnyerte az ifi Eb vegyes úszó számát 200 háton. Elképesztő tehetsége már ekkor megmutatkozott, ugyanis a versenyen elért időeredményei már a felnőtt magyar élmezőnybe illettek.

Darnyi Tamás olimpikon

Darnyi sokáig világcsúcstartó volt
(Fotó: smagpictures.com)

Több mint 50 alakalommal nyert magyar bajnokságot, számtalanszor állított fel világcsúcsot – nem egyszer a saját világrekordjait döntötte meg -, olimpiai csúcsot is köthetünk a nevéhez, valamint az Európa Bajnokságokon sem volt egyedi eset, hogy addig soha nem látott idő alatt úszta le a távokat.

Élet a visszavonulás után

Darnyi Tamás aktív sportéveit 1994-ben zárta le, ekkor vonult vissza, de az úszás a mai napig az élete része. Tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak, valamint a Magyar Úszó Szövetségnek (MÚSZ), és 1995-ben megnyitotta saját úszóiskoláját. Nála tanult úszni Gyurta Dániel is. A sportoló díjai egy egész falat betöltenek. 2017-ben adott utoljára interjút, akkor elmondta, hogy sikerei csúcsán naponta 7.5 órát edzett. Ma már nem szokott úszóversenyekkel álmodni, de uszodával néha még igen. 

A magánéletét soha nem a nyilvánosság előtt élte, az viszont nem volt titok, hogy feleségül vette Jónás Rita színésznő-műsorvezetőt, akivel két közös gyermekük született: 2002-ben Csenge és 2004-ben Piroska. A lányokat nem babonázta meg az uszoda, egy korábbi interjúban apjuk azt mondta inkább balettozni és zongorázni szeretnek.
Darnyi és Jónás kétlaki életet éltek, Florida és Budapest között ingáztak, a házasság azonban nemrégiben véget ért. A pár válását követően a gyerekek az édesanyjukkal maradtak Amerikában, Az olimpikon pedig új családot alapított, és született egy gyereke.

Olipikonok

The post Így él Darnyi Tamás 27 évvel a visszavonulása után first appeared on nlc.

Friss Hírek