21.4 C
Budapest
2021. szeptember 24. péntek

Tüdőátültetéssel mentették meg egy koronavírusos beteg életét hazánkban

Életmentő tüdőátültetésre került sor a koronavírus okozta fertőzés szövődményeként kialakuló súlyos szervkárosodás miatt. A koronavírus fertőzés talaján kialakult roncstüdő miatt egy negyvenegy éves férfin hajtottak végre az életmentő műtétet az Országos Onkológiai Intézetben.

A beteg 2021 márciusában igazolt koronavírus fertőzéssel, életveszélyes állapotban került felvételre az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív Osztályára. A teljes körű konzervatív terápiás kezelés mellett állapota tovább romlott, gépi lélegeztetés vált szükségessé, majd -mivel lélegeztetőgéppel sem lehetett kielégítő oxigenizációt biztosítani- műtüdő, azaz VV-ECMO kezelés indult. A beteg tüdejének állapota tovább romlott, azaz a tüdőbe gyakorlatilag nem lehetett oxigént bejuttatni, a beteg szervezetének oxigén ellátását így teljes egészében a műtüdő végezte. A hosszan tartó ECMO kezelés alatt egyértelművé vált, hogy a beteg tüdeje regenerációra nem képes, a beteg életét csak a tüdőátültetés mentheti meg.

Várólistára került

A beteg többi szerve kielégítő állapotban volt, így a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság a beteget tüdőtranszplantációra alkalmasnak ítélte. A tüdőtranszplantáció érdekében az akkor már koronavírus PCR negatív, lélegeztethetetlen beteget az Országos Onkológiai Intézet Intenzív Osztályára szállították át az Országos Menőszolgálat segítségével a további ECMO kezelés folytatása céljából és tüdőtranszplantációs várólistára helyezték.

Életmentő beavatkozás

A beteg férfi életmentő tüdőátültetésére 2021.05.09-én, 40 nap ECMO kezelés után került sor az Országos Onkológiai Intézetben. A COVID fertőzés következtében súlyosan roncsolódott tüdőket a bravúros műtét során egészséges tüdőkre cserélték. A beteg gyógyulása és rehabilitációja az Országos Onkológiai Intézet, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív osztályain a várakozásoknak megfelelően hosszas volt, azonban az tüdőtranszplantáció után 85 nappal otthonába bocsátották, további gondozását a transzplantációs protokollnak megfelelően a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája végzi.

Az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben, az akkori főigazgató, Prof. Dr. Kásler Miklós vezetése alatt. Azóta több mint száz betegen tudtak segíteni. A Magyar Tüdőtranszplantációs Program 2020 szeptembere óta önálló európai programként működik.

Forrás: MTI; Fotó: illusztráció

A Tüdőátültetéssel mentették meg egy koronavírusos beteg életét hazánkban bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

Friss Hírek